Zavetišče za brezdomce

GOBE DEŽNIKARICE-MARELE

Jesen se že počasi bliža, zato so se naši stanovalci odločili, da gredo v gozd po gobe. Domov so prinesli prelepe dežnike za večerjo v omleti.  Pri tem pa niso pozabili, da se gobe nosijo v košari. S tem omogočimo, da skozi reže padajo trosi, kar služi razmnoževanju in širjenju gob po gozdu. Svež gozdni zrak nam je prijal. Predlagamo, da si vzamete ob koncu tedna kakšno uro za pohod po gozdu tudi vi, morda se vam pa nasmehne sreča in pod pisanim listjem najdete kakšnega jurčka.    

DOMAČ METIN SIRUP

Sezona mete je celo leto. Mi smo jo še zadnjo pobrali in pripravili domač metin sirup za jesenske in zimske dni. Zavedamo se, da meta krepi imunski sistem in preprečuje rast bakterij in virusov v telesu. Meta zagotavlja tudi miren spanec, ki ga potrebujemo.    

OBISK PEDIKERKE

  Na lep jesenski dan sta nas že tradicionalno obiskali lastnica Centra medicinske pedikure AN.NIKA v Celju, gospa Vida Ozis in njena sodelavka Aleksandra. Skupaj sta našim stanovalcem izvedli pedikuro in poskrbeli za ustrezno in strokovno nego nog in nohtov. Stanovalci so jima iskreno hvaležni, saj je njihov korak zdaj občutno lahkotnejši.

IGRANJE DRUŽABNIH IGER

Igranje namiznih družabnih iger nam je tako zlezlo pod kožo, da smo tudi današnje popoldne posvetili temu in se tako prijetno družili. Tokrat smo se sprostili in nič jezili ob igri človek ne jezi. Smo se pa hkrati učili kako shajati s svojimi čustvi, s tekmovalnostjo, vznemirjenjem.

PLETJE ZAPESTNICE

V zavetišču za brezdomce je potekala delavnica, pletenje razbarvanih zapestnic iz volne. Stanovalci so si izbrali svoje najljubše barve volne in pričelo se je pletenje različnih vzorcev. Ustvarjalna delavnica je bila za stanovalce zelo zanimiva, saj so pokazali , da so zelo ročno spretni in natančni. Z malo pomoči si je vsak prisoten  stanovalec naredil svojo zapestnico in so jo nadel na roko.    

OČARLJIVA DIŠEČA SIVKA

Pri nas v Zavetišču za brezdomce je zadišalo po sivki. S stanovalci smo iz sivke pripravili sivkine dišavnice. Sivko smo naprej narezali na manjše snopke in jo uporabili za polnitev sivkinih žakeljčkov, ki smo jih okrasili s pentljami in rožicami. Vsak stanovalec si je izdelal svojo sivkino dišavnico, ki jo bo uporabil za odganjanje mrčesa in moljev v njihovih sobah. Ostale  sivkine dišavnice pa že krasijo in dajejo očarljiv vonj našim skupnim družabnim prostorom.    

POBARVANKE

Barvanje pobarvank ni rezervirano samo za otroke. Tega se zaveda tudi naša stanovalka, ki se rada spominja brezskrbnih otroških dni, ko je to počela. Hkrati pa si v teh dneh, ko okreva po poškodbi krajša čas z barvanjem pobarvank in tako krepi ustvarjalnost in motorične sposobnosti. Ob vsem tem pa se še neznansko zabava.

RUNE

Poletje ne bi bilo poletje brez ustvarjalnih delavnic. Tokrat smo se odločili, da iz kamenčkov naredimo rune. Kamenčki so se nabrali ob obrežju Savinje, zbrusili in vklesali. Za piko na i smo izdelali še za vse rune tudi unikatne škatlice za shranjevanje, ki so v zlatem rezu. Ali ste vedeli? Runska pisava je skandinavskega izvora, nastala pa je v 2. stoletju pred našim štetjem, ko so jih uporabljali v čarovniške namene. Z njimi so vrači zdravili bolne in prerokovali prihodnost. Danes rune delujejo kot vsi oraklji, razkrivajo nam podzavestni pomen stvari. Rune pomagajo, da se poglobimo sami vase.  

POTAKNJENCI ZA VERTIKALNI VRTIČEK IZ PLASTENK

Sobotno dopoldansko druženje smo na pobudo našega stanovalca preživeli tako, smo razmnoževali potaknjence iz zelišč za naš zunanji vertikalni vrtiček. Uporabili smo zelišča visoka do 10 cm, ki so bila močna in zdrava. Med našimi zelišči so se našla zelišča sivke, ognjiča, rožmarina, materine dušice, timijana in kopra. Rastlinam smo naprej zarezali poševen rez z steriliziranim nožem. Za boljšo rast korenin smo izdelali hormonski prašek iz medu, aspirina, cimeta in kisa. Rezana stebla smo postavili v steklene kozarce in jih postavili na polico v kuhinji na sončno svetlobo. Ko se bodo korenine stabilizirale se bodo potaknjenci prinesli v naš vertikalni vrtiček na dvorišče zavetišča.      

IZPARILNIK ZA AROMATERAPIJO

Pri nas imamo veliko ustvarjalnih delavnic in še več stanovalcev, ki so prava zakladnica idej. Na pobudo našega Andreja smo iz pločevinke in gline izdelali izparilnik za naš prostor za druženje. V tako izdelan izparilnik smo dodali eterična olja sandalovine in jasmina, ki je dal prijeten vonj. Nemudoma smo začutili svež zrak in vonj v prostoru, ki nas je razvedril in pomiril.