Zavetišče za brezdomce

OPAZOVANJE ZVEZD SKOZI TELESKOP

Današnji večer smo zaposleni skupaj s stanovalci opazovali zvezde na nebu iz našega dvorišča skozi teleskop. Opazovanje je bilo podkrepljeno tudi z nekaj teorije o astronomiji. Tako smo na zanimiv način in brez mej, kot je brezmejno tudi nebo, širili naša obzorja.              

10.OKTOBER -SVETOVNI DAN BREZDOMSTVA

Stanovalci in zaposleni smo danes skupaj z gosti obeležili svetovni dan brezdomstva. Pred vhodom v Zavetišče smo pripravili kratek kulturni program. Predstavili smo dejavnosti, ki jih izvajamo v programu za brezdomne, sledil je ogled prenovljenih prostorov ženskega oddelka v mansardi, razstave izdelkov izpod rok naših stanovalcev ter peko kostanjev in sladkanje s sladkimi dobrotami. Letošnji slogan svetovnega dneva brezdomstva je: “NAROBE “DOM” S tem želimo poudariti, da vsi brezdomni programi, tako nastanitveni, kot tudi ostali, nekako ustvarjamo, kreiramo pogoje za DOM. A vendar kljub delu in hotenju, to žal vseeno ni tisti (ta) pravi dom! Letošnje geslo smo pospremili z narobe obrnjenimi belimi dežniki, ki tako na svojstven način manifestirajo letošnji slogan. Ob tej priliki smo se zahvalili MOC za  novo pridobljene in adaptirane prostore na mansardi ter podjetju Mika Dom Celje za donacijo veznega hodnika med glavno stavbo in bivalnikom. S tem so omogočili boljše pogoje bivanja našim stanovalcem, kot zaposlenim samo izvedbo programa dela.                    

Svetovni dan srca in ožilja

Danes je svetovni dan srca, ki ga obeležujemo že dvajsetič. Letošnje geslo je »Bodimo junaki srca«. Tudi v Zavetišču se zavedamo, da je vsak srčni utrip dragocen in ga moramo skrbno varovati. Redno dnevno oz. tedensko si merimo krvni pritisk in se pogovarjamo o zdravem načinu prehranjevanja, zadostni telesni dejavnosti, izogibanju kajenja in škodljivemu pitju alkohola. Zavedamo se, da je za svoje zdravje odgovoren vsak sam.

Sladki konec tedna

Sobotno popoldne smo preživeli ob obloženi mizi, ki jo je pripravila naša stanovalka ob svojem rojstnem dnevu in ob odhodu za daljši čas k svojemu sinu in vnukom v tujino. Poleg okusnega odojka pa ni manjkalo slaščic in dveh slastnih tort. Eno izmed tort je dopoldne ob zaključku praktičnega usposabljanja prinesla študentka Simona tako za slavljenko kot za ostale stanovalce. Popoldansko prijetno druženje je prehitro minilo. Ob koncu so se stanovalci hiteli spraševati kdaj bo zopet podobno druženje.  

TRGATEV

Ker je čas trgatve, smo tudi mi v Zavetišču danes imeli trgatev. Potrgali smo sladko belo in rdeče grozdje in si ga privoščili poleg domačih dobrot. Ob prijetnem druženje smo si danes naredili čudovito popoldne.  

NIJZ – Predavanje in delavnica o zdravi prehrani

Danes so nas ponovno obiskali iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Njihovega obiska se zmeraj zelo veselimo, saj vedno izvemo kaj novega. Tokrat smo poslušali predavanje ge. Barbare Ramšak, dipl. med. sestre, o zdravi prehrani in zdravem načinu življenja, kateremu je sledila še delavnica. Na predavanju smo se naučili najnovejših smernic o zdravi prehrani in spoznali novo prehransko piramido, ki zraven prehrane vsebuje tudi telesno dejavnost in tekočino. Nato je sledila delavnica, kjer smo si iz sestavin sestavili vsak svoj polnovreden obrok. Sedaj bomo z njihovimi napotki lahko živeli še bolj zdravo.

GOBE DEŽNIKARICE-MARELE

Jesen se že počasi bliža, zato so se naši stanovalci odločili, da gredo v gozd po gobe. Domov so prinesli prelepe dežnike za večerjo v omleti.  Pri tem pa niso pozabili, da se gobe nosijo v košari. S tem omogočimo, da skozi reže padajo trosi, kar služi razmnoževanju in širjenju gob po gozdu. Svež gozdni zrak nam je prijal. Predlagamo, da si vzamete ob koncu tedna kakšno uro za pohod po gozdu tudi vi, morda se vam pa nasmehne sreča in pod pisanim listjem najdete kakšnega jurčka.    

DOMAČ METIN SIRUP

Sezona mete je celo leto. Mi smo jo še zadnjo pobrali in pripravili domač metin sirup za jesenske in zimske dni. Zavedamo se, da meta krepi imunski sistem in preprečuje rast bakterij in virusov v telesu. Meta zagotavlja tudi miren spanec, ki ga potrebujemo.    

OBISK PEDIKERKE

  Na lep jesenski dan sta nas že tradicionalno obiskali lastnica Centra medicinske pedikure AN.NIKA v Celju, gospa Vida Ozis in njena sodelavka Aleksandra. Skupaj sta našim stanovalcem izvedli pedikuro in poskrbeli za ustrezno in strokovno nego nog in nohtov. Stanovalci so jima iskreno hvaležni, saj je njihov korak zdaj občutno lahkotnejši.